Fietsen in elkaar zetten

Aangekomen in Lima! 🇵🇪 Gelukkig is alle bagage ook meegekomen, inclusief de fietsen. Op het vliegveld hebben we de fietsen in elkaar gezet, maar kregen even een paniekaanval toen we ons tooltasje niet konden vinden. Na twee keer alles te hebben doorzocht, dachten we dat we het in Nederland hadden laten liggen… maar bij de derde poging hadden we eindelijk geluk. Pfiew! 😅

Fietsen door de stad

Vanaf de luchthaven zijn we op de fiets naar ome Frenk vertrokken. Fietsen door Lima bleek een uitdaging—het is hier echt chaos met al dat getoeter en nauwelijks ruimte op de weg. Gelukkig zijn we wel wat gewend uit Amsterdam!

Gastvrijheid bij ome Frenk


Frenk woont al 45 jaar in Lima met zijn vrouw en twee kinderen. Hij verwelkomde ons met een heerlijke Peruaanse lunch (inclusief geitenvlees!) en deelde verhalen over zijn avonturen en werk over de hele wereld.

Na de lunch hebben we nog een korte wandeling gemaakt door het oude stadscentrum, en zijn daarna vroeg ons bed ingedoken. 

Overlijden oma


De volgende dag stond en in het teken van Lima ontdekken en ons vertrek uit Lima te plannen.

Echter, werden we eerst gebeld met het verdrietige nieuws dat de oma van Stijn de avond daarvoor onverwachts maar vredig was overleden. Een maand voor haar 90ste verjaardag was ze s’avonds nadat ze met haar kinderen had gebeld in haar stoel ingeslapen. Wij koesteren beide warme herinneringen aan Greet. Een fantastische oma die altijd zeer betrokken, bij de kennis en zelfstandig was. We zullen haar enorm missen. Vooraf aan de reis hadden we al met beide ouders besproken ‘wat als oma/opa overlijdt’ en besloten om dan niet onze reis te onderbreken. Op afstand zullen we de ceremonie op grote hoogte proberen te volgen. Als oma had geloofd dan zouden we door de hoogte nog het dichste bij zijn van iedereen.

Lima ontdekken


We begonnen met het zoeken van een busmaatschappij die ons met fiets en al mee wilden nemen maar Huaraz, het begin van de Peru Great Divide. Bij de derde organisatie hadden we beet, de volgende dag zouden we om 12.00 uur vertrekken.

Daarna besloten we naar Miraflores te gaan. Miraflores staat bekend als de modernere wijk met veel leuke winkeltjes en restaurants. We begonnen met verse Jugo’s van ananas en passievrucht en gingen daarna opzoek naar een regenbroek voor Stijn. Maartje voelt zich nog een beetje een puber en besluit zonder regenbroek aan de reis te beginnen. We zijn benieuwd wie aan het eind de beste keuze heeft gemaakt.

Na Miraflores fietsten we naar de meer artistieke wijk Barranco. Een creatieve wijk met een aantal autovrije straten en veel mooie grafiti. Na een uurtje rond gewandeld te hebben, besloten we ons een uurtje over te geven aan de jetlag bij Frenk thuis, voordat we uit eten zouden gaan.

Peruaanse haute cuisine


S’avonds zouden we uit eten gaan bij Tomo Cocina Nikkei. Een bekend Nikkei (fusian van Peruaans en Japans) restaurant dat was aangeraden door watschaftdepodcast. Omdat we niet te laat wilden komen, besloten we een uur van tevoren de taxi te bestellen, zodat we eerst nog wat konden drinken. De tocht van 10km zou uiteindelijk 1.15 uur duren, de avondspits van Lima is echt ongekend.

Het eten was een fantastische ervaring. Het menu overweldigde ons een beetje, waardoor we besloten om voor Omakase te gaan (vrijheid van de chef). We begonnen met Torro (vetste deel van de buik van de tonijn) en daarna de meest uiteenlopende nigiri’s. Degene die het meest zijn bijgebleven zijn, zalm met foie gras, inktvis met eendenborst en eendenlever, coquille met zee-egel en coquille met garnalen tartaar en truffel. Hierna kregen we oesters in tempura beslag, gevolgd door twee hoofdgerechten. Croaker fish (Knorrepos voor de vissers onder ons) en octopus ramen. Als afsluiter hadden we een waanzinnige chocolade cake. Al met al een waanzinnige culinaire ervaringn waarbij het ene gerecht nog beter was dan de ander.

Afscheid Lima

De volgende dag vertrokken we uit Lima. Nadat we gezellig hadden ontbeten met Frenk en Elizabet, kregen we eerst nog een college van Frenk op de markt van lokale groenten en fruit. Vervolgens was het tijd om in te pakken, de fietsen klaar te maken en richting de bus te gaan. We zijn Frenk en Elizabet enorm dankbaar voor hun warme en hartelijke ontvangst, de gastvrijheid en de vele gezellige gesprekken. Een betere start van ons grote avontuur konden wij ons niet wensen.

De volgende stap wordt aclimatiseren in Huaraz en Carhuaz.

Other stories

IMG 4734
Camino del Puma: Een 8-daagse tocht door bergen en woestijn.
Na tien dagen toerist spelen en herstellen van het ziek zijn, was het dan eindelijk weer tijd om de pedalen in te klikken en op avontuur te gaan. De zuidelijke route van de Camino del Puma wachtte op ons: 650 kilometer en 10.000 hoogtemeters richting La Paz, Bolivia. Hoe groot de kans zou zijn dat we pumas tegen zouden komen? Nihil. Maar één ding was zeker: deze acht dagen zouden weer een mega zwaar maar onvergetelijk avontuur worden. Ga met ons mee in de details van zandduinen, woestijnwarmte, ijzige nachten en onverwachte ontmoetingen.
PE Peru Day 40 1.277 km
IMG 5946
Herstellen in Cusco en modern wereldwonder bezoeken
Na het besluit om de Peru Great Divide (PGD) niet af te maken, vertrokken we naar Cusco. Terwijl Stijn nog herstellende was, konden we genieten van de culinaire mogelijkheden in deze toeristische stad. Met onze fietsen op het dak van een auto maakten we een spannende rit door de Andes, waarna we een 17 uur durende busreis naar Cusco ondernamen. In Cusco ontmoetten we oude vrienden, aten we heerlijk en konden we eindelijk rusten na weken in de bergen. Na herstel bezochten we Machu Picchu, waarbij we kozen voor de goedkope route, inclusief een hike en muggen. Het avontuur werd gekenmerkt door wachten en ongemak, maar de prachtige Incastad maakte alles goed.
PE Peru Day 38 1.191 km